Tapas – spansk madkultur med små lækre bidder

21 August 2023 Cathrine Poulsen

editorial

Tapas er Spaniens utroligt populære måde at servere og nyde mad på. Med masser af forskellige retter, som alle er små og lækre, kan man smage en stor del af den spanske madkultur på én gang. I denne artikel tager vi et nærmere kig på tapas og fortæller, hvad du skal vide, når du skal ud og spise tapas.

Hvad er tapas?

Tapas betyder bogstaveligt talt “at dække”. Oprindeligt blev det sagt, at tapas blev udviklet, fordi spanske landarbejdere tidligere skulle have noget at spise til frokost. De små bidder af mad blev serveret oven på et glas sherry, som skulle beskytte maden mod insekter, og som samtidig hjalp med at rense ganen mellem hvert bid. I dag er tapas blevet en populær måde at nyde madpakker i Spanien, og er også blevet en eksportvare, som du kan opleve i mange dele af verden.

Tapas kan være alt fra små, enkelte ingredienser, til små retter, som kan sælges i tapasbarer. Det eneste, der er sikkert, er, at maden er mindre og ofte serveret som bidstørrelse.

Tapas og spanske restauranter

Når du besøger en spansk restaurant, vil du ofte have mulighed for at bestille forskellige retter på samme bord. Dette skaber en social og hyggelig atmosfære. Det er også normalt at dele retterne, så alle på bordet kan smage lidt af hvert af de forskellige retter.

Heldigvis er tapas i dag også blevet mere tilpasset til den moderne madverden, og der vil ofte være vegetariske og veganske muligheder og mange forskellige fisk og skaldyrretter. Ofte serveres tapas med brød, som er perfekt til at tage op eventuelle saucer og driber på tallerkenen.

Tapas-retter og traditionelle retter

I tapaskulturen finder du et stort antal af forskellige retter. Du vil ofte finde små, serveringsvenlige empanadas, kroketter med en fyldning af kylling eller skinke og lagt i små pandekager. Der er også fiskeretter, som traditionelt er sardiner i salt, oliven eller andet, der udgør en fantastisk middagsret. Forkæl dig selv med små tapas-sofrito-saucebrød, der har et strejf af krydderier og honning.

Hvis du ønsker at fuldende din spanske spisning, er der også meze-style retter. Disse retter er enkle, men fulde af smag, og de er perfekte til at dele med flere personer. Prøv forskellige typer af ris eller små retter med kød eller fisk – altid med rigelige urter og krydderier.

tapas

Tapas serveres ofte som en hel måltid på en spansk restaurant, men har også spredt sig til mange andre dele af verden. Der er utroligt mange måder at servere tapas på, og du vil ofte finde kreativitet og nye kombinationer af klassiske spanske madretter i de små bidder af mad. Med mange forskellige kombinationer og traditionelle tapasretter er det svært at blive træt af denne madkultur – gå på opdagelse og oplev tapasserveringens store variation til din næste middag!

Find inspiration til tapas Aalborg her.